Właściwe mrożenie i rozmrażanie żywności - jak zaoszczędzić czas i miejsce w kuchni

Luty 12, 2015

Miska gołąbków, dwa kilo mięsa wołowego, uszka z zeszłej wigilii, niezidentyfikowana zupa z przed dwóch lat i worek pierogów – tak zazwyczaj wygląda wnętrze zamrażarki przeciętnego Polaka.

4304103586_9f1eb19aed_z

Szkoda, ponieważ mrożenie to jedna z najbezpieczniejszych i najłatwiejszych form przechowywania żywności. Zapobiega ubytkowi witamin i minerałów i nie wymaga użycia konserwantów. Dzisiaj przekażemy kilka praktycznych rad jak wykorzystać potencjał zamrażalnika tak aby przygotowanie jedzenie było smaczne i nie straciło wartość odżywczych.

Owoce i warzywa

Przede wszystkim musimy sobie odpowiedzieć na pytania jakie produkty nadają się do mrożenia? Praktycznie wszystkie. Zarówno owoce jak i warzywa muszą być dojrzałe i nie uszkodzone, aby można było je zamrozić. Zaczynają one tracić swoje wartości odżywcze już po zerwaniu dlatego proces mrożenia najlepiej zacząć od razu po ich zakupie. Przed włożeniem ich na dno zamrażarki, należy je dokładnie umyć i osuszyć. Aby nie straciły one swoich walorów smakowych – należy wrzucić je na chwile do wrzątku czyli po prostu z blanszować. Dzięki temu zachowają swój naturalny kolor i twardość. Dodatkowo po takim zabiegu, skróci się odrobinę czas ich gotowania. Następnie, należy zapakować je próżniowo do szczelnych toreb – można użyć do tego aparatu przeznaczonego do pakowania próżniowego bądź zwyczajnie wycisnąć torbę rękami. Drobne owoce i warzywa takie jak truskawki, jagody lub groszek lepiej na początku mrozić na plastikowej tacce a dopiero później wkładać do torebek. Zapobiega to przywieraniu elementów do siebie. Możemy też je rozdrobnić, tworząc musy bądź przerobić na galaretki, kremy i sosy. Takie przysmaki przydadzą się szczególnie w zimie, przenosząc odrobinę lata do naszej kuchni.

peas-166969_640

Resztki i nadmiar jedzenia

W tej kategorii – mrożeniu można poddać prawie wszystko. Do mrożenia nadają się wszelkiego rodzaju mięsa, zupy, sosy i gulasze. Jeśli mamy większą ilość chleba, którego nie jesteśmy w stanie zjeść – również możemy go zamrozić, chroniąc tym samym przed zeschnięciem. Jeżeli mamy mało czasu możemy zaplanować sobie wykonanie większej ilości obiadu np. w weekend a następnie podzielić go na porcje. Takie posiłki możemy wziąć ze sobą do pracy bądź zjeść po powrocie do domu wtedy, kiedy nie chce nam się gotować. Młodzi rodzice z powodzeniem mogą przygotowane dla dzieci dania porcjować i mrozić. Później wystarczy zaledwie kilka minut aby podać bobasowi ciepły i smaczny posiłek.

Rozmrażanie

 Sposobów na rozmrożenie jest kilka. Najmniej inwazyjny polega na przeniesieniu mrożonek na najniższą półkę w lodówce na kilka godzin bądź na noc. Dzięki temu proces rozmrożenia przebiegnie wolnej a produkty będą lepiej smakować. Warzywa, bądź dania gotowe możemy także wrzucić na patelnie z niewielką ilością wody, która zapobiegnie przywieraniu. Alternatywą jest również kuchenka mikrofalowa jednak ta metoda narusza strukturę potraw, przez co mogą się one stracić swoje wartości i smak.

Mamy nadzieje, że przedstawione sposoby poprawią wydajność kuchni w waszych domach. To bardzo dobra praktyka jeśli często zostaje nam nadmiar jedzenia, który potem musimy wyrzucić. Dzięki zamrażarce (http://www.euro.com.pl/zamrazarki) z powodzeniem można stworzyć własny system zarządzania żywnością. Dzięki temu horror związany z wyrzucaniem jedzenia zniknie, a w portfelu pozostanie większa ilość pieniędzy niż zazwyczaj.

turkey_dinner

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

, , , , , , Ciekawostki, Porady, Uncategorized

Leave a Reply