Lodówka turystyczna na wkład vs torba izotermiczna

Styczeń 29, 2015

Jeśli planujesz grill na działce, wyjazd nad jezioro, a może wakacje na kempingu warto abyś przemyślał zakup lodówki turystycznej, co pozwoli Ci na przechowywanie jedzenia nawet w bardzo upalne dni. Jak ją wybrać, aby nie przepłacić ale jednocześnie mieć nadzieję na dobrą jakość?

Podstawowe pytania jakie powinieneś sobie zadać przed wyborem konkretnego modelu to:

1. Jak długo musisz przechowywać żywność (czy chodzi o kilka godzin czy więcej)?

2. Czy interesuje Cię tylko chłodzenie czy tez utrzymywanie wysokiej temperatury?

3.Co będziesz przechowywał – alkohol, mięso, lody, a może coś innego?

Zanim odpowiem na postawione powyżej pytania chciałbym abyś wiedział, że lodówki turystyczne można z grubsza podzielić na (ze względu na brak zasilania):

1. Torby termiczne,

2. Lodówki na wkłady chłodzące.

Torby termiczne (izotermiczne) będą dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o jednorazowy wypad z przyjaciółmi na grilla, gdzie trzeba przetransportować zimne piwo bądź mięso. Pamiętaj tylko, że najpierw wszystkie produkty muszą być schłodzone i zimne włożone do torby utrzymującej daną temperaturę.

Ich zaletą jest również to, że nadają się nie tylko do utrzymywania zimna ale tak samo dobrze poradzą sobie z ciepłem. Właściwości te wykorzystują choćby pizzerie podczas transportu zamówionych na wynos potraw. Minimalny czas utrzymania temperatury to jedna godzina. Można go wydłużyć stosując prostą metodę – do chłodnego jedzenia dołóż plastikową butelkę z zamrożona woda, dzięki czemu bez trudu temperatura zostanie utrzymana godzinami. Najważniejsze w takich torbach sa oczywiście szycia i zamki, a właściwie to, aby były one wykonane jak najlepiej i najstaranniej.

Lodówki na wkłady to z kolei urządzenia nieco bardziej zaawansowane ale przez to zdecydowanie droższe. Od tradycyjnej konstrukcji odróżnia je fakt braku posiadania zasilania.  Z wyglądu przypominają bardzo szczelnie zamykane metalowe bądź plastikowe kubły, których wnętrze izolowane jest przez poliuratenowa piankę bądź styropian. Są lekkie, a przy tym utrzymują interesująca ich użytkownika temperaturę.

Aby urządzenia zaczęło działać trzeba najpierw w „typowej” lodówce domowej schłodzić wkład, który spowoduje, iż w konstrukcji temperatura kilku stopni utrzyma się przez minimum dwanaście godzin. Tego typu rozwiązanie sprawdzi się dobrze przy wyjściu na plaże bądź rodzinnym pikniku.

Ważną rzeczą o jakiej należy pamiętać podczas korzystania z tego sprzętu jest fakt, iż chłodne powietrze zawsze opada w dół, a gorące uniesie się  do góry. Oznacza to, że wkład mrożący nie może znajdować się pod jedzeniem czy napojami, a nad nimi. Brak zastosowania się do tej prawidłowości spowoduje niepełne działanie sprzętu co implikuje możliwość popsucia się potraf bądź podniesienia temperatury napojów do niepożądanej wysokości. Z tego samego powodu lepiej jest stosować dwa wkłady, a nie tylko jeden.

Podsumowując – wybór pomiędzy torba a lodówka nie jest łatwy. Za tą pierwszą przemawia z pewnością dużo niższa cena i łatwość transportu jednak druga to dużo dłuższe chłodzenie oraz lepsza jakość. Co wybrać? Przede wszystkim należy zastosować się do odpowiedzi na pytanie – czy jest to tylko jednorazowy, krótki wypad (torba) czy dłuższy, a może powtarzający się regularnie wyjazd (lodówka)? Wtedy decyzja będzie już jasna…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Uncategorized

Leave a Reply