Jak zdrowo grillować?

Czerwiec 12, 2017

Uwielbiasz smak grillowanego mięsa, ryb oraz warzyw? Jeśli grillowane potrawy często goszczą na twoim stole, sprawdź jak przygotować je w zdrowy sposób. Stosując kilka sprawdzonych kulinarnych tików sprawisz, że grillowane kiełbasy, karkówka czy ryby będą nie tylko pyszne, ale również znacznie zdrowsze.

Wraz z początkiem wiosny wyciągamy z ogrodowych schowków grille zapomniane przez okres zimowy. Pełnia sezonu grillowego przypada na lato i wakacje. Nic dziwnego – słońce i piękna pogoda sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, a przecież wrzucenie kilku sztuk mięsa na ruszt to najłatwiejszy sposób na przygotowanie smacznego posiłku w ogrodzie lub tarasie. Grillowane jedzenie jest niestety ciężkostrawne, a jeśli przygotujesz je w nieodpowiedni sposób również niezdrowe. Istnieją jednak skuteczne sposoby na zdrowe grillowanie.

Elektryczna alternatywa

fish-2366925_1280

Najłatwiejszym sposobem na zdrowsze grillowanie jest rezygnacja z tradycyjnego grilla opalanego węglem na rzecz nowoczesnego urządzenia elektrycznego. Grille elektryczne są nie tylko łatwiejsze w użytkowaniu – wystarczy je podłączyć do prądu – ale również są zdrowsze. Podczas grillowania na urządzeniu nie wytwarzają się związki rakotwórcze, powstające na skutek spalania się tłuszczu na rozgrzanych węglach. Grille elektryczne znajdziesz w ofercie sklepu Raven w euro rtv.

Zdrowo w tradycyjny sposób

pork-intestine-2187512_1280

Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z tradycyjnego węglowego grilla, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim ogranicz podpałki – substancje z nich zawarte podczas spalania mogą osiadać na przyrządzanych potrawach. Najlepiej jest zastosować niewielką ilość podpałki i nie dokładać jej w takcie grillowania.

Mięso, warzywa oraz ryby można wrzucić na ruszt dopiero wtedy, gdy grill już się rozżarzy. Należy jednak pamiętać, aby nie układać jedzenia bezpośrednio na ruszcie, a na aluminiowych, perforowanych tackach. Dzięki temu jedzenie jest oddzielone od żaru, na który skapuje wytopiony z mięsa tłuszcz. W wyniku jego spalania powstają szkodliwe substancje, które mogłyby osiadać na grillowanych potrawach.

Jak jeszcze sprawić, aby dania z grilla były zdrowsze? Zrezygnuj z kupowania gotowych marynat do mięs, które mogą zawierać konserwanty i wzmacniacze smaku. Znacznie zdrowiej i smaczniej będzie, jeśli przygotujesz marynaty samodzielnie. Ponadto unikaj spożywania alkoholu w towarzystwie grillowanych potraw. Takie połączenie powoduje bowiem niestrawność.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

, , , , Uncategorized

Leave a Reply