Jak przechowywać żywność w lodówce?

Styczeń 5, 2015

Wielu z nas, kupując produkty spożywcze, warzywa czy owoce bez zastanowienia lokuje je w lodówce. Tymczasem niektóre artykuły wcale nie wymagają umieszczania ich w chłodziarce, by zachowały swój smak. Mało tego, istotne jest nie tylko czy dany produkt wkładać do lodówki czy nie, ale także gdzie.

O tym, czego nie powinno się trzymać w lodówce pisaliśmy jakiś czas temu, dlatego tym razem powiemy, gdzie i co umieszczać.

przechowywanie żywności

Dolne szuflady

Naszą podróż przez wnętrze lodówki zacznijmy od dolnych szuflad. Tutaj panuje chłód w okolicach 8-10 stopni Celsjusza, jest tu także największa wilgotność. Miejsce to idealnie nadaje się na trzymanie w nim wszelkiej maści warzyw i owoców. Należy jednak dbać, by te najmniej trwałe produkty były szczelnie opakowane – najlepiej w specjalnych pojemnikach. W dolnych szufladach dobrze czują się twarde sery żółte.

Dolna półka

Na dolnych półkach – w większości lodówek jest najzimniej – a więc wszelkie mało trwałe produkty, jak mięsa, ryby czy przyrządzone posiłki znajdą tu swój azyl. Dodatkową zaletą dolnej półki jest to, że nie ma możliwości, by coś skapnęło nam na dół.

Środkowe półki

Te półki mają nieco wyższą temperaturę, przez co można spokojnie przechowywać w tej części lodówki nabiał, który w zbyt niskiej temperaturze mógłby ulec procesom gnilnym. Na środkowych półkach z powodzeniem możemy przechowywać także pokrojone wędliny czy ciastka.

Górna półka

Wyroby mleczne, jak mleka, kefiry czy jogurty można przechowywać również na górnej półce. Im niższa temperatura, tym większe niebezpieczeństwo ich zepsucia. To miejsce nadaje się również do przechowywania produktów o długim terminie spożycia, czyli różnego rodzaju przetwory czy konfitury.

Balkoniki na drzwiach lodówki

Tutaj z zasady panuje najwyższa temperatura, stąd czyni to miejsce idealne do przechowywania napojów, ale również sosy czy keczup. Na drzwiach lodówki zwyczajowo znajduje się również miejsce na jaja – można je tu przechowywać nawet kilka tygodni.

Cenne porady

Najważniejsze to dbać dobrze o czystość i właściwe rozmieszczenie w lodówce. Staramy się rozmieszczać w miarę równomiernie, tak aby w lodówce panowała odpowiednia cyrkulacja powietrza. Druga ważną sprawą są szczelne pojemniki. Nie tylko pozwolą one utrzymać ład w lodówce, ale i przedłużą trwałość produktów, a także, co niemniej ważna nie doprowadzą by sąsiadujące ze sobą produkty nie przejęły od siebie zapachów. Jak najczęściej także sprawdzajmy świeżość trzymanych w lodówce produktów, jedna popsuta rzecz potrafi wypełnić nieprzyjemnym odorem wnętrze całej lodówki.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

, , Porady

Leave a Reply