Jak pielęgnować lodówkę?

Listopad 26, 2012

pielegnacja lodowkiLodówka to jeden z najważniejszych elementów w kuchni. Bez niej ani rusz. Dlatego, aby nam dobrze i długo służyła, musimy przestrzegać kilku ważnych zasad.

 

  1. Rozmrażanie

Jeśli posiadamy chłodziarko-zamrażarkę, a pewnie większość z nas właśnie na takie urządzenia stawia, musimy wziąć pod uwagę, że każda z komór wymaga innego traktowania. Komorę chłodzenia musimy regularnie odszraniać. Zwykle lodówki mają opcję automatycznego odszraniania. Jest to bardzo ważny proces, ponieważ już półcentymetrowa warstwa lody w lodówce, zwiększa zużycie energii nawet o 10%. Dotyczy to także zamrażalnika, który już musimy samodzielnie oczyszczać z lodu. Bardziej nowoczesne lodówki posiadają funkcję No Frost, czyli zamrażarkę bezszronową. Jest to dla nas ogromne ułatwienie. Rozmrażanie to podstawa wydajnej pracy chłodziarko-zamrażarki, dlatego nie powinniśmy o nim zapominać.

  1. Zamykanie drzwi

Bardzo ważne jest, żeby dokładnie zamykać drzwi lodówki. Zostawianie otwartych to najczęstszy błąd popełniany przez domowników, szczególnie jeśli chodzi o dzieci. Otwarte drzwi to świeży dopływ ciepłego powietrza, który powoduje wzrost temperatury w lodówce. W efekcie lodówka musi ciężej pracować, agregaty wykonują dodatkową pracę i przez to zwiększa się zużycie energii. Dlatego zawsze trzeba pamiętać, by lodówka była jak najkrócej otwarta podczas wkładania i wyciągania jedzenia. Na rynku można znaleźć lodówki, które są wyposażone w dodatkową funkcję sygnalizowania otwartych drzwi. Gdy temperatura we wnętrzu chłodziarki „niebezpiecznie”, włącza się alarm, przypominający nam, że coś jest nie tak. Niektóre modele mają także specjalny zawias, który samodzielnie domyka drzwi.

lodowka

  1. Uszczelki

Uszczelka to element, który dba o odpowiednią izolację. Muszą być sprawne, szczelne i czyste, aby dobrze spełniać swoje zadanie. Jeśli je zaniedbamy, będą przepuszczały ciepłe powietrze do wnętrza lodówki, przez co ta będzie musiała ciężej pracować i pobierać więcej energii. Sprawność uszczelek możemy bardzo łatwo sprawdzić, wkładając między drzwi lodówki kartkę papieru. Jeśli po zamknięciu będzie ona wypadać lub da się łatwo wyciągnąć, znaczy to, że musimy wymienić uszczelki. Nie ma jednak żadnego sposobu na automatyczne „usprawnianie” tych elementów. Musimy zadbać o nie sami. Wystarczy regularnie przecierać je czystą ścierką i raz na jakiś czas wymieniać, jeśli nie są do końca szczelne.

  1. Odpływ

To kolejny ważny punkt każdej lodówki. Jeśli jest zapchany, skraplająca się woda nie może swobodnie odpłynąć, przez co lodówka pracuje ciężej i zużywa więcej energii zupełnie bezproduktywnie. Poza tym może także dojść do zalania najniższych półek lodówki. W chłodziarkach z automatycznym odszranianiem szron osadza się na tylnej ścianie, skrapla się i spływa specjalną rynienką do odpływu. Dlatego powinniśmy go regularnie czyścić i dbać o to, by woda miała jak swobodnie odpływać.

  1. Temperatura potraw

Nie należy wkładać do lodówki ciepłych potraw. Oprócz tego, że zmienia się ich wartość i smak, temperatura w lodówce się zwiększa. Jak pisałam wyżej, powoduje to wzrost pobieranej przez lodówkę energii do ochłodzenia wnętrza. Poza tym ciepłe potrawy parują i powodują większe oszronienie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

, Porady

Leave a Reply