Jak dbać o lodówkę?

Listopad 24, 2012

Nawet gdy posiadamy bardzo drogi, najnowszy model lodówki musimy o niego dbać. Źle użytkowana lodówka może się popsuć a niedobrze przechowywana żywność szybko zepsuć. Wtedy w lodówce pojawia się brzydki zapach i nawet najnowocześniejsza kostkarka do lodu nie zrekompensuje dyskomfortu użytkowania.

Aby utrzymać lodówkę oraz jedzenie znajdujące się w jej wnętrzu należy stosować się do kilku porad:

1. Czyszczenie lodówki

To nie prawda, że lodówka jest całkowicie bezpiecznym miejscem do przechowywania żywności. Największym niebezpieczeństwem są tu grzyby pleśniowe, które doskonale rozwijają się w zamkniętych i niewietrzonych miejscach. Są one niebezpieczne, ponieważ wydzielają substancje rakotwórcze oraz toksyczne, a przyjmowane systematycznie – nawet w śladowych ilościach – mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Trzeba zatem pamiętać o regularnym myciu lodówki oraz o usuwaniu przeterminowanego i zapakowanego w folię pożywienia.

szufladki w lodówce

2. Odpowiednie przechowywanie żywności

Należy pamiętać również o tym, że nie można wkładać do lodówki ciepłych garnków. Ciepłe potrawy parują i przez to powodują nadmierne oszronienie. Podnoszą także temperaturę wewnątrz lodówki, przez co agregat musi marnować energię na dodatkowe chłodzenie. Sprzyja to tworzeniu środowiska wilgotnego, czyli najlepszego do rozwoju grzybów. Aby chronić przechowywaną żywność przed bakteriami należy  przechowywać produkty w zamkniętych opakowaniach, co uniemożliwia bakteriom dostęp do jedzenia.

grzyb

3. Rozmrażanie

Chłodziarko-zamrażarka ma dwie komory: chłodzenia i zamrażania. Komorę chłodzenia trzeba regularnie odszraniać (zwykle chłodziarka robi to automatycznie -tzw. funkcja automatycznego odszraniania ), a zamrażarkę – rozmrażać (to już trzeba robić samemu, chyba, że zamrażarka posiada funkcję No Frost. Rozmrażanie to podstawa wydajnej pracy lodówki. Półcentymetrowa warstwa lodu w zamrażalniku sprawia, że zamrażarka zużywa o 10% więcej energii. Po rozmrożeniu konieczne jest zdezynfekowanie wnętrza lodówki płynem antybakteryjnym, który usunie wszystkie niechciane bakterie. Po tej czynności należy usunąć jego resztki, które także mogą być szkodliwe dla zdrowia.

4.  Domykanie drzwi

Częsty błąd w trakcie użytkowania lodówki to pozostawianie otwartych drzwi. Gdy drzwi są otwarte do wnętrza lodówki dostaje się ciepłe powietrze i tym samym następuje wzrost temperatury, a w konsekwencji konieczność dodatkowej pracy agregatów i większe zużycie energii. Dlatego zawsze należy pamiętać, aby po włożeniu produktów do lodówki jak najszybciej zamknąć drzwi.

otwarte drzwi lodówki

 5. Dbanie o uszczelki

Uszczelki gwarantują odpowiednią izolację, pod warunkiem, że są szczelne i czyste. W przeciwnym razie ciepłe powietrze dostaje się do środka i lodówka zużywa więcej energii. Dlatego należy samemu dbać o dobrą kondycję uszczelki – wystarczy regularnie przecierać ją wilgotną ściereczką, a zużytą uszczelkę – wymienić.

6. Dbanie o odpływ

W większości nowoczesnych chłodziarek szron osadza się na tylnej ścianie i co jakiś czas się skrapla, a woda spływa do specjalnej rynienki. W tej rynience znajduje się otwór odpływowy, który należy często czyścić. Jeśli będzie zapchany, to woda nie będzie mogła odpływać a w lodówce będzie utrzymywać się nadmierna wilgoć. Stąd też agregat zacznie pracować intensywnej, a zarazem bezproduktywnie. Ponadto dolne półki zagrożone będą zalaniem przez wodę.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

, , Ciekawostki, Porady

Leave a Reply