Dziesięć produktów, których nie powinieneś przechowywać w lodówce (a mimo to przechowujesz)

Wrzesień 25, 2013

Przechowywanie żywności w lodówce powoduje, że często odruchowo wkładamy do środka produkty, które w niskich temperaturach trzymane być nie powinny. Wiąże się to z utratą ich właściwości czy też smaku – czyli tego, dla czego dany produkt kupujemy w pierwszym rzędzie. Czego zatem nie powinniśmy przechowywać w lodówce, a i tak to robimy?

świeże pomidory

*Kicki* / Foter / CC BY-NC-ND

1. Pomidory – być może niektórzy z czytelników mają doświadczenie w hodowaniu pomidorów, stąd wiedzą oni na pewno, że warzywa te najlepiej dojrzewają w pełnym słońcu, nie chłodzie. Po zerwaniu ich z krzaka zmienia się niewiele – a już na pewno nie fakt, że pomidory wciąż nie lubią niskich temperatur. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że tracą swój wyrazisty smak. Ok, do gotowania wciąż będą niezłe. Ale do zjedzenia na świeżo będą nadawać się już średnio.

świeże ogórki

niznoz / Foter / CC BY-NC-SA

2. Ogórki – podobnie jak pomidory, ogórki powinny być przechowywane w suchym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej. Nie zmienia to jednak faktu, że w większości polskich domostw chwilę po zakupie wkłada się je do lodówki, często nawet obok samych pomidorów. Po pierwsze, ogórki lepiej czują się w suchym powietrzu, a po drugie, przechowywane obok pomidorów, szybciej zżółkną.

ziemniaki

FirstMichael / Foter / CC BY-NC

3. Ziemniaki – ten niewątpliwie istotny element diety niemal każdego z nas zazwyczaj kupowany jest w sporych ilościach, stąd dziwne, że komuś przychodzi na myśl, by upchnąć go do lodówki. Wielu może pamięta, że nasi dziadkowie trzymali ziemniaki w piwnicy – robili to dlatego, że ziemniak lubi temperatury chłodne, lecz nie niskie. Zwyczajowo natomiast ziemniaki najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w papierowym opakowaniu. Wtedy otrzymamy gwarancję, że ziemniaki nie stracą swojego kształtu, smaku i struktury.

awokado

Darwin Bell / Foter / CC BY

4. Awokado – co prawda nie jest to najpopularniejszy owoc w naszym kraju, chociaż sporo osób lubi dodać go do sałatki. W supermarketach często trafić możemy na awokado bardzo twarde, czyli jeszcze niedojrzałe. Naszym odruchem będzie wtedy włożenie owocu do lodówki – i to jest błąd. Niska temperatura spowalnia bowiem proces dojrzewania. Jeśli zatem chcemy się cieszyć miękkim i słodkim awokado jak najszybciej – po prostu trzymajmy go poza lodówką. Wyjątkiem jest sytuacja, w której kupimy dojrzały już owoc, ale musi on ‘przeleżeć’ jeszcze kilka dni – wtedy niska temperatura będzie naszym sprzymierzeńcem.

bazylia

widdowquinn / Foter / CC BY-NC-SA

5. Bazylia – bazylia i pomidory tworzą doskonałe kompozycje smakowe na talerzu, a co ciekawe – mają podobne wymagania co do warunków, w jakich są przechowywane. Bazylia również uwielbia słońce i wysokie temperatury, stąd włożenie jej do lodówki najpewniej spowoduje, że całkowicie zwiędnie. Świeżo zerwane listki można ewentualnie przechować w chłodnej wodzie, ale maksymalnie przez jeden dzień, po tym czasie stracą jednak swój charakterystyczny aromat i smak.

cytrusy

Sunciti _ Sundaram’s Images + Messages / Foter / CC BY-NC-SA

6. Cytrusy – okazuje się, że również owoce powinniśmy trzymać z dala od lodówki. Niska temperatura i wilgoć może powodować pojawienie się na powierzchni owocu plamek, które raczej nie zachęcają do konsumpcji i powodują, że owoc smakuje o wiele gorzej – jest to widoczne szczególnie w przypadku bananów. Ponadto część cytrusów jest gazotwórcza, co bardzo niekorzystnie wpływa na pozostałe produkty spożywcze, które znajdują się w lodówce.

cebula

Darwin Bell / Foter / CC BY

7. Cebula – by zrozumieć, dlaczego cebula nie powinna być przechowywana w lodówce, należy wiedzieć, że po wykopaniu z ziemi wcale nie jest ona pokryta zewnętrzną warstwą, z której tak dumny był niegdyś najpopularniejszy na świecie ogr. Warstwa ochronna tworzy się dopiero, gdy cebula pozostawiona sama sobie poleży w suchej piwnicy. Stąd, jeśli koniec końców trafi ona do lodówki, temperatura i wilgoć spowodują, że wierzchnia warstwa cebuli stanie się miękka i przestanie odpowiednio chronić jej właściwą część. Dlatego cebulę najlepiej przechowywać w chłodnym, ale suchym i ciemnym pomieszczeniu (światło powoduje, że może się robić gorzka).

oliwa z oliwek

ConanTheLibrarian / Foter / CC BY-NC-ND

8. Oliwa z oliwek – dacie wiarę, że ktoś wpadł na pomysł przechowywania oliwy w lodówce? Myśl karkołomna, aczkolwiek niektórym należy się słowo wyjaśnienia – otóż niska temperatura i chłód bardzo niekorzystnie wpływają na właściwości oliwy. Dla płynnych tłuszczy idealnym otoczeniem jest ciemna szafka, w której panuje temperatura pokojowa.

czekolada

‚Ajnagraphy’ / Foter / CC BY-ND

9. Czekolada – tu być może część z was będzie zaskoczona – u mnie w domu bowiem czekoladę i batoniki zawsze trzymało się na najwyższej półce w lodówce. Okazuje się jednak, że powinna ona być przechowywana w suchych miejscach, do których światło dzienne nie ma dostępu, czyli na przykład w szafce. Przy okazji warto wiedzieć, że czekolada – szczególnie biała – bardzo chłonie wszelkie zapachy wydzielane przez produkty w sąsiedztwie, stąd wcale nie wykluczone, że w niektórych kęsach wyczujemy nutkę obcego smaku.

msało

Robert S. Donovan / Foter / CC BY

10. Masło – podobno temperatura powyżej 15 stopni Celsjusza bardzo negatywnie wpływa na ogólną kondycję masła. Okazuje się jednak, że przechowywanie masła w lodówce jest wskazane tylko w upalne dni, poza tym umówmy się – kto lubi masło skrobać?

Źródło grafiki tytułowej: Nestor’s Blurrylife / Foter / CC BY

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

, , Porady

Leave a Reply