10 sposobów na to, żeby Twoja lodówka działała dłużej

Marzec 10, 2014

Proste i regularne czynności mogą znacznie przedłużyć życie każdej lodówki. Zobacz co należy zrobić by lodówka była sprawna teraz i przez długie lata.

1. Regularne czyszczenie lodówki
Lodówkę należy czyścić przynajmniej raz na tydzień. Wszystkie zacieki muszą być czyszczone od razu, w przeciwnym razie doprowadzi to do rozprzestrzeniania się bakterii. Plamy te należy najpierw wytrzeć za pomocą ciepłej wody z mydłem, następnie zdezynfekować za pomocą roztworu – 1 łyżeczki wybielacza na litr wody.

źródło: pinterest.com

źródło: pinterest.com

2. Udrażnianie otworu odpływowego
Znajduje się on najczęściej na tylnej ścianie chłodziarki, zapchany kurzem może zapobiec ulotowi skraplanej wilgoci i spowodować zbieranie się wody w chłodziarce. Niewyczyszczony otwór może również być przyczyną brzydkiego zapachu w lodówce.

3. Odpowiednie przechowywanie żywności
Warto pamiętać o podstawowych zasadach postępowania z jedzeniem w lodówce. Należy sprawdzać opakowania produktów pod względem ich szczelności, zwłaszcza w przypadku mleka i innych napoi. Data ważności również nie jest tu bez znaczenia, na przeterminowanych produktach może pojawić się pleśń. Powinniśmy unikać przechowywania zbyt dużej liczby jedzenia w lodówce w jednym czasie. W takiej sytuacji należy zmniejszyć temperaturę.

źródło: pinterest.com

źródło: pinterest.com

4. Właściwy sposób ułożenia produktów

Niektóre części lodówki są zimniejsze od pozostałych. Przykładowo komora na mięso znajduje się na dole, ponieważ jest to najzimniejsze miejsce i w przypadku przeciekającego opakowania nie zanieczyści to innych produktów. Z kolei drzwi są najcieplejszym miejscem, dlatego też idealnie nadają się do przechowywania produktów z dłuższym okresem ważności, jak napoje czy jajka.

5. Wymiana filtru wody
Czy Twoja lodówka posiada kostkarkę lodu? Jeśli tak to prawdopodobnie jest wyposażona w filtr wody, który należy wymieniać regularnie. Zmieniaj filtr co 6 miesięcy lub zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia. Woda przedostająca się przez brudny filtr jest zazwyczaj bardziej zanieczyszczona niż przed procesem filtracji.

źródło: pinterest.com

źródło: pinterest.com

6. Rozmrażanie
Chłodziarko-zamrażarki często wyposażone są w opcję automatycznego odszraniania i rozmrażania, jednak można zrobić to manualnie. Przed rozpoczęciem procesu rozmrażania lodówki należy zaplanować plan działania i umieścić na ten czas zamrożone produkty w chłodziarce w celu zaoszczędzenia energii.

7. Prawidłowa temperatura
By uchronić przechowywane jedzenie przed zepsuciem należy utrzymywać w lodówce właściwą temperaturę. W przypadku chłodziarki jest to 5oC, a w przypadku zamrażalki -18oC. W ustawieniu odpowiedniej temperatury może nam pomóc specjalny programator, który znajduje się w wielu modelach lodówek. Warto pamiętać o tym, by w trakcie lata zwiększyć moc chłodzenia, a zimą – ustawić nieco cieplejszą temperaturę.

źródło: pinterest.com

źródło: pinterest.com

8. Szczelność lodówki
Uszczelki i w drzwiach chłodziarki i zamrażarki są zaprojektowane by zamknąć w środku zimne powietrze i nie wpuszczać powietrza zimnego. Ważne jest sprawdzanie stanu uszczelek, gdyż pod wpływem złej temperatury jedzenie może ulegnąć szybszemu zepsuciu.

9. Odstęp pomiędzy lodówką a ścianą
Zostaw nieco odstępu pomiędzy lodówką a ścianą czy szafkami w kuchni w celu swobodnej cyrkulacji powietrza. Uwięzione ciepło za lodówką może niepotrzebnie zwiększyć zużycie prądu.

źródło: pinterest.com

źródło: pinterest.com

10. Unikanie ostrych przedmiotów
W przypadku starszych urządzeń nie posiadających technologii „No Frost” nie należy używać szpikulca do logu lub innych ostrych narzędzi w celu odszraniania. Może to uszkodzić cewkę i zwolnić ładunek freonu i wprowadzić wodę do freonu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

, , Porady

Leave a Reply