10 przykazań prawidłowego użytkowania lodówki

Październik 17, 2014

Nie każdy użytkownik lodówki zdaje sobie sprawę z istnienia 10 „żelaznych” zasad związanych z korzystaniem z lodówki, które powodują, iż Twoje jedzenie będzie dłużej świeże, a Ty zaoszczędzisz na kosztach prądu oraz napraw.

Po pierwsze w  całej lodówce nie panuje jednakowa temperatura – najzimniej jest na dolnej półce zaraz nad pojemnikiem na warzywa (około 2 stopnie Celsjusza). Tam właśnie składować powinieneś mięso i ryby. Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest zapobieganie skapywaniu z nich treści na produkty znajdujące się poniżej.

Po drugie takie produkty jak wędliny, ciasta, wszystko co jest przetworzonym mlekiem bądź ma napis „po otwarciu przechowywać w lodówce” powinny się znaleźć na półce środkowej (około 4 – 5 stopni Celsjusza) oraz górnej (około 8 stopni Celsjusza).

Po trzecie – drzwi, gdzie jest z zasady najcieplej (10 – 15 stopni Celsjusza) to miejsce dla musztard, napojów, masła i tym podobnych produktów. Nie wstawiaj tam rzeczy, które wymagają niższej temperatury.

Po czwarte – jeśli włożysz do lodówki zbyt dużo pożywienia przeciążysz ją co będzie oznaczać wadliwe działanie. Przede wszystkim zaburzona zostanie cyrkulacja powietrza co oznacza pojawienie się szronu. Jeśli Twój sprzęt nie rozmraża się sam wówczas rób to cyklicznie za pomocą ciepłej wody wraz z octem, który usunie zapachy.

Po piąte – nie wkładaj do lodówki produktów niewymagających tak niskich temperatur. Z dala od niej trzymaj więc choćby pomidory, egzotyczne owoce, rośliny strączkowe cukinie czy ogórki. Jeśli będziesz wkładał do lodówki chleb będzie on bardzo szybko czerstwy. Owoce i warzywa wymagające dojrzewania przed spożyciem również winny lodówki unikać.

Po szóste – dostosuj temperaturę lodówki do pory roku. Co do zasady w lecie powinieneś ustawić mocniejszy tryb chłodzenia niż późną jesienią, zimą czy tez wczesną wiosną.

Po siódme – drzwi od lodówki to właśnie ta cześć gdzie notuje ona największe straty zimna związane z fluktuacją powietrza. Po każdym otwarciu sprawdzaj czy szczelnie je zamknąłeś i co najważniejsze otwieraj lodówkę tylko wtedy kiedy to potrzebne i na możliwie jak najkrótszy czas.

Po ósme – produkt, który ładujesz do lodówki powinien być od razu zakrywany lub owijany w celu zapobieżenia utraty smaku i wilgoci. Jedzenie niedojedzone należy umieścić w pojemniku, który musi być szczelny i czysty.

Po dziewiąte – nigdy nie wkładaj pożywienia ciepłego ponieważ podniesie ono temperaturę w całej lodówce. Może to spowodować jej awarię, a w ekstremalnych przypadkach całkowite zepsucie. Jedzenie powinno być schłodzone do temperatury pokojowej z zachowaniem zasady, iż produkty gotowane muszą się znaleźć we wnętrzu do dwóch godzin od obróbki cieplnej.

Po dziesiąte – musisz kierować się zasadą „pierwsze kupione – pierwsze zjedzone”. Najświeższe produkty chowaj najbliżej ściany tylnej lodówki, za wcześniej nabytymi rzeczami. Uchroni Cie to przed przekraczaniem terminów przydatności do spożycia, a co za tym idzie ochroni Twój budżet przed stratami związanymi z wyrzucaniem jedzenia na które przecież wydałeś własne pieniądze.

Dla zachowania prawidłowej temperatury w lodówce przydatny będzie termometr dzięki któremu skontrolujesz prawidłowość temperatury w środku.

Na koniec złota zasada – jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do bezpieczeństwa spożycia danego produktu – wyrzuć go – zdrowie jest najważniejsze, a wizyta u lekarza z pewnością nie będzie należała do przyjemności.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

, Ciekawostki, Porady

Leave a Reply