Jak długo przechowywać żywność w lodówce?

Listopad 22, 2013

Przechowywanie żywności wydaje się prostą czynnością. Najczęściej wyrzucamy z lodówki produkty wtedy, gdy zaczynają nieprzyjemnie pachnąć. W pozostałych przypadkach jemy, póki nie pojawi się na nich zielony puszek. Jeśli chcesz jednak sprawić, by Twoje podniebienie i żołądek dostawały tylko to, co najlepsze, sprawdź ile dni możesz przechowywać poszczególne produkty. 

 Zestawienie zawiera 15 najpopularniejszych produktów przechowywanych w lodówce / How long can you keep food in fridge

Kurczak surowy – 1-2 dni / Chicken 1-2 days

kurczak

Mleko – 2-3 dni / Milk 2-3 days

mleko

Ryby – 2-3 dni / Fishes 2-3 days

ryby

Żółty ser – 2-3 dni / Yellow cheese 2-3 days

ser

Ser biały – 2-3 dni / White cheese 2-3 days

bialy ser

Zupy/gulasze – 3-4 dni / Soups 3-4 days

zupa

Szynka gotowana – 3-5 dni / Cooked ham  3-5 days

gotowana szynka

Soki – 5 dni / Juices 5 days

soki

Pieczarki – 5 dni / Mushrooms 5 days

pieczarki

Brokuły – 1-2 tygodnie /Broccoli 1-2 weeks

brokuły

Sałata – 2-3 tygodnie / Lettuce 2-3 weeks

sałata

Jajka – 2-3 tygodnie / Eggs 2-3 weeks

jajko

Cytryna – 2-3 tygodnie / Lemon 2-3 weeks

cytryna

Masło/margaryna – 4-6 tygodni / Butter 4-6 weeks

masło

Majonez – 2 miesiące / Mayonesse 2 months

majonez

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy małą ściągę, którą można wydrukować i powiesić na lodówce. Do pobrania tutaj.

źródło zdjęć : tumblr.com, pinterest.com, keyingredient.com, come-home-to-health.com, reclaimingprovincial.com, chefthisup.com, lojaatletica.com.br, mensfitness.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

, , , Ciekawostki

Leave a Reply